Evenredigheid en het streven naar maatwerk bij handhaving

Blog
Schenkeveld Advocaten - pexels-marta-longas-1449108-3143082 (1)1

Verjaring is een rechtsfiguur die ervoor zorgt dat rechten en vorderingen na een bepaalde tijd niet meer afdwingbaar zijn. Daarmee wordt de rechtszekerheid gediend. Simone Smit schreef er een artikel over in het Tijdschrift voor Bouwrecht.

In het bestuursrecht ontbreekt een algemene regeling op grond waarvan het recht om een sanctiebevoegdheid uit te oefenen verjaart. Dat een dergelijke regeling ontbreekt, valt te verklaren vanuit het gegeven dat de overheid bij de uitoefening van een sanctiebevoegdheid handelt vanuit het algemeen belang, waarin allerlei individuele belangen opgaan. Hoe zwaar dit algemeen belang weegt in verhouding tot het belang dat door verjaring zou worden gediend, kan alleen van geval tot geval worden beoordeeld.

In dit artikel wordt ingegaan op de vraag of tijdsverloop als een zelfstandige factor kan worden beschouwd bij handhaving en de toetsing aan evenredigheid. Ook wordt beschreven of dit past binnen het streven naar maatwerk en de toenemende aandacht voor individuele omstandigheden.

Klik hier om het hele artikel te lezen.