Blogs in Arbeidsrecht

Kennis
De Wet werken waar je wilt: werken waar je wilt, of toch niet?
Sinds de coronacrisis is het gebruikelijker geworden om een of meer dagen per week vanuit huis te werken. Sterker nog: voor veel werknemers is thuiswerken inmiddels een belangrijke arbeidsvoorwaarde geworden. Logisch: thuiswerken scheelt reistijd, tijd in de file en je hebt meer ruimte om de werkdag zelf in te delen. Als werkgever bent u hier wellicht niet even enthousiast over. Maar met de nieuwe Wet werken waar je wilt wordt het minder makkelijk om een verzoek van een werknemer naast u neer te leggen.
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: wat zijn uw verplichtingen als werkgever?
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: sinds de uitzending van BOOS over de Voice of Holland is het onderwerp niet meer uit de media geweest. Het blijkt (nog) veel vaker voor te komen dan iedereen dacht. Dit stelt u als werkgever vast voor de nodige vragen. Want welke verplichtingen heeft u als werkgever om dergelijk gedrag te voorkomen? En wat moet u doen op het moment dat u een melding krijgt?
Sollicitant aangenomen, toch geen arbeidsovereenkomst?
Stel, u heeft als werkgever een sollicitatiegesprek gevoerd. U laat de sollicitant na afloop via de e-mail weten dat hij of zij is aangenomen. Zorgt die mededeling er dan ook automatisch voor dat er een arbeidsovereenkomst ontstaat? Over die vraag moest de rechtbank Noord-Holland zich onlangs buigen.
Vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen? Let op deze 7 punten!
In deze fase van de coronacrisis moeten veel bedrijven helaas toch afscheid nemen van werknemers, ondanks de steunmaatregelen vanuit de overheid. Werkgevers willen die ontslagen vaak liever in onderling overleg regelen en vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. In dit artikel vertellen wij u waar u als werknemer op moet letten.
Vrijheid van meningsuiting: mag docente ontslagen worden na publicatie kritisch boek?
Een docente publiceerde een kritisch boek over haar ervaringen op de school waar zij les gaf. De publicatie leidde volgens de onderwijsinstelling tot verstoorde arbeidsverhoudingen binnen het team van de docente. De onderwijsinstelling wilde daarom haar arbeidsovereenkomst beëindigen, maar de Hoge Raad oordeelde dat sprake was een inmenging in de vrijheid van meningsuiting (uit artikel 10 EVRM).
Betrouwbaar en integer; toch ontslagen vanwege overstap echtgenoot naar concurrent
Op 2 juni 2022 deed de rechtbank Midden-Nederland uitspraak in een ontbindingsprocedure tussen een werkneemster en haar werkgever. De werkgever wilde de arbeidsovereenkomst ontbinden omdat hij bang was dat concurrentiegevoelige informatie onbedoeld via deze werkneemster bij haar reeds ontslagen en inmiddels bij de concurrent werkzame echtgenoot terecht zou komen. De kantonrechter ging hierin mee.
Zijn afspraken op een bierviltje bindend? Amateurvoetballer treft doel
Die afspraken zetten we wel even op de achterkant van een bierviltje.’ Onder ondernemers  een veelgehoorde uitspraak. Maar hoe zit dat eigenlijk? Kunnen partijen elkaar aan die afspraken houden? Volgens het Gerechtshof in Den Haag wel.
Werkgevers opgelet: nieuwe wet transparante & voorspelbare arbeidsvoorwaarden gaat per 1 augustus in
Op 21 juni 2022 heeft de Eerste Kamer de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden aangenomen. Deze wet treedt al op 1 augustus 2022 in werking. Dit betekent dat u alle standaard arbeidsovereenkomsten liefst nog voor die datum moet aanpassen.
Ontslaggronden uitgelegd: combinatie van ontslaggronden
Als u een werknemer wilt ontslaan zonder dat hij/zij daarmee instemt, moet u daarvoor een wettelijke ontslaggrond aanvoeren. De afgelopen tijd hebben wij in een serie blogs de meest gebruikte ontslaggronden besproken. In deze laatste aflevering staat de zogenaamde ‘i-grond’ ofwel de combinatiegrond centraal.
Ontslaggronden uitgelegd: bedrijfseconomische redenen
Als u een werknemer wilt ontslaan zonder dat de werknemer daarmee instemt, dan moet u daarvoor een zogenaamde ontslaggrond aanvoeren. In een serie blogs bespreken wij een aantal veelgebruikte ontslaggronden. In dit blog staat de zogenaamde ‘a-grond’ centraal: bedrijfseconomische redenen.