Gemeente Amsterdam moet schadevergoeding aan deelfietsbedrijf betalen
28 maart
2024
Verwachte leestijd
3 minuten
FlickBike is een bedrijf dat in de openbare ruimte van de gemeente Amsterdam deelfietsen verhuurde. De fietsen konden in principe door heel Amsterdam worden gebruikt en ingeleverd. Op 29 september 2017, wordt aan FlickBike een last onder bestuursdwang opgelegd, vanwege overtreding van artikel 2.50 Algemene Plaatselijke Verordening 2008 (hierna: APV).
Omgevingswet voor het eerst toegepast
04 maart
2024
Verwachte leestijd
4 minuten
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet inwerking getreden. Deze wet is de opvolger van een flink aantal wetten waaronder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Op 20 februari 2024 is door de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant voor het eerst uitspraak gedaan over toepassing.
Intrekken onherroepelijke omgevingsvergunning voor windpark is mogelijk
01 maart
2023
Verwachte leestijd
2 minuten
In het klimaatakkoord uit 2019 is als doelstelling geformuleerd om de broeikasgasemissie in 2030 met 49 % te reduceren ten opzichte van 1990. Wind op zee of land kan bijdragen aan die doelstellingen. Dit kan door bijvoorbeeld met een bestemmingsplan en omgevingsvergunning een windpark mogelijk te maken. Het is daarbij belangrijk goed op Europese regels te letten. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland.
Let op! Ook een bestemmingsplan moet evenredig zijn
20 december
2022
Verwachte leestijd
3 minuten
Als u een woningbouwontwikkeling mogelijk wilt maken of u wilt uw bedrijfsvoering uitbreiden dan kan het zijn dat daarvoor een nieuw bestemmingsplan door de gemeenteraad moet worden vastgesteld. Eenmaal vastgesteld gaan vaak omwonenden of belangenorganisaties naar de rechter om de mogelijke ontwikkeling tegen te houden. Hoe kijkt de rechter dan naar een bestemmingsplan? Een uitspraak van 7 december 2022 van de Raad van State geeft nieuw inzicht.
Omgevingsvergunning aangevraagd? Let op de vergunningvrije delen!
25 oktober
2022
Verwachte leestijd
3 minuten
Als u een bouwwerk gaat bouwen, heeft u in principe een omgevingsvergunning nodig. Voor sommige bouwwerken is geen omgevingsvergunning nodig. Maar wat doet u als u vergunningvrije en vergunningplichtige delen tegelijkertijd gaat bouwen? In dit blog vertel ik u aan welke regels u zich moet houden en geef ik enkele tips.
Wet open overheid (Woo) voor het eerst toegepast
15 september
2022
Verwachte leestijd
3 minuten
Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid in werking getreden. Deze wet is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. Op 2 september 2022 is door de Rechtbank Midden-Nederland voor het eerst uitspraak gedaan over toepassing van de Woo waarbij zij ingaat op enkele bijzondere aspecten van de Woo.
Handhaving openbare orde: burgemeester of college?
16 mei
2022
Verwachte leestijd
4 minuten
Met de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023 zijn veel gemeenten bezig met het opstellen van een Verordening Fysieke Leefomgeving (VFL). Veel van de regels in die VFL komen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Wat in de APV overblijft, zijn vaak regels die gaan over de openbare orde. Maar betekent het dan dat de burgemeester ten aanzien van bevoegdheden in de APV exclusief bevoegd is? Recent heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State daar uitspraak over gedaan.
Bestuurlijke rapportage(s) bij sluiting woning of gebouw
13 januari
2022
Verwachte leestijd
5 minuten
De sluiting van een woning of lokaal op basis van artikel 13b Opiumwet of artikel 174 Gemeentewet door de burgemeester wordt vaak onderbouwd met een bestuurlijke rapportage. Waar moet de bestuurlijke rapportage aan voldoen om tot sluiting over te kunnen gaan?